Petits tresors que estroben per la xarxa del qual n’he fet alguna adaptació!
Per Nadal Greg Hoffman un nen de 13 anys, que portava un any suspirant per un telèfon mòbil, va rebre el regal, però no venia sol! La seva mare hi va incloure un contracte amb 18 normes a seguir si volia conservar el seu valuós mòbil.
1 . És el meu telèfon. Jo l’he pagat. Jo te’l deixo a tu. (és un nou concepte doncs, no és un regal o no és el típic regal que és teu, tu fas, tu decideixes… és un regal condicionat per les característiques que té i les conseqüències que comporta el seu ús!)
2 . Jo sempre coneixeré la contrasenya (aprofito: i si ets menor, del facebook, del gmail i del que calgui; donat que a casa s’ha cultivat la confiança i el respecte, els fills saben que no és per “tafanejar”, ni està al cas de totes les seves intimitats… per tal cal un previ de gota a gota).
3 . Si sona, agafa’l. És un telèfon. Digues ”hola”, fes gala de les teves maneres. Mai ignoris una trucada si a la pantalla es llegeix ”Mamà” o “Papa”. Mai!.
4 . Deixaràs el mòbil a un lloc concret a les hores pactades de treball, deures i estudi i, a les hores dels àpats i moments familiars. Estarà apagat tota la nit i es tornarà a encendre a les 7h30. Si et cal trucar algú fora d’aquest horari fes-ho des del telèfon fix al telèfon fix, on els pares també poden contestar. (Hi afegeixo qe es carrega fòra de les habitacions… ho reconec sóc una obsessionada pel tema wifi, ones, i alteracions del cos provocades per les tals).
5 . No aniràs a l’escola amb ell. Conversa en persona amb la gent a la que envies missatges. Els dies de mitja jornada, les excursions i les activitats extraescolars requeriran consideracions especials.
6 . Si es cau a l’aigua, es colpeja contra el terra o s’esfuma a l’aire, ets el responsable dels costos de substitució o reparació. Talla la gespa o ofereix un extra a casa de col.laboració -rentar el cotxe per exemple-, fes de cangur, estalvia diners del teu aniversari. Si passa, hauràs d’estar preparat.
7 . No facis servir la tecnologia per mentir, fer ximpleries o enganyar a un altre ésser humà. No t’involucris en converses que siguin perjudicials per als altres. Sigues un bon amic.
8 . No enviïs missatges, correus electrònics o diguis res a través d’aquest mitjà que no diries en persona.
9 . No enviïs missatges, correus electrònics o diguis a algú alguna cosa que no li diries en veu alta i en presència dels seus pares. Autocensura’t.
10 . Res de porno. Cerca a la web informació que compartiries obertament amb mi. Si tens algun dubte sobre alguna cosa, pregunta a una persona. Preferiblement, al teu pare o a mi (recorde’m que no és le mateix està informat que ésser educat).
11 . Apaga’l, silencia’l, deixa’l a un costat en públic. Especialment en restaurants, al cinema o mentre parles amb un altre ésser humà. No ets una persona mal educada, no deixis que el mòbil canviï això .
12 . No enviïs ni rebis imatges de les teves parts íntimes o de les parts íntimes de qualsevol altra persona. No riguis!. Algun dia estaràs temptat de fer-ho, malgrat la teva gran intel·ligència. És arriscat i pot arruïnar la teva vida adolescent/jove/adulta. És sempre una mala idea. El ciberespai és immens i més poderós que tu. I és difícil fer que alguna cosa d’aquesta magnitud desaparegui, incloent una mala reputació.
13 . No facis multitud de fotos o vídeos. No hi ha necessitat de documentar-ho tot. Viu les teves experiències. Quedaran registrades en la teva memòria tota l’eternitat.
14 . Deixa el teu mòbil a casa de vegades i sent que estàs igualment protegit i segur d’aquesta decisió. El món no és un infern, la gent s’ajuda!. El mòbil no està viu ni és cap extensió del teu cos. Aprèn a viure sense ell. Sigues millor i més poderós que FOMO [en anglès, sigles de “fear of missing out”, la por a perdre una cosa que està passant, a no estar sempre connectat].
15 . Baixa’t música que sigui nova o clàssica o diferent de la que milions de teus semblants escolten, que és sempre el mateix. La teva generació té un accés a la música més gran que qualsevol altra a la història. Aprofita’t d’aquest regal. Expandeix els teus horitzons.
16 . Practica jocs de paraules, puzzles o trencaclosques de tant en tant i no només jocs de mata mata …
17 . Manté els ulls amunt, mira endavant (d emoment els traumatòlegs encara no han dit res de les conseqüències d’anar caminant amb el mòbil a la mà, però no crec que triguin!) . Observa el món que passa al teu voltant. Mira per la finestra. Escolta als ocells. Passeja’t. Parla amb un desconegut. Pregunta’t sense buscar a google….
18 . Et faràs un embolic. Et trauré el telèfon. Ens asseurem i parlarem sobre això. Tornarem a començar. Tu i jo sempre estem aprenent. Estic en el teu equip. Estem junts en això .
Informació extreta de “El confidencial”/ampa INS SILS, http://ampasessils.wordpress.com/
adaptació M. Helena Tolosa
Vam estar en una xerrada que vas fer a l’Escola Pia de calella, ens va semblar molt interessant.
Aquest text és fantàstic, l’he desat, tinc un fill de 10 anys i segurament quan arribi el moment, ens anirà molt bé.