Diumenge passat … badava mirant la televisió mentre planxava roba (aquestes dues activitats, en el meu cas, sempre van associades). Feien la pel·lícula“UN BON PARTIT”. La presència de Uma Thurman i Dennis Quaid al repartiment em va semblar que podria ser interessant i marcar diferència ambla resta de programació.
Va ser una gran pel·lícula (fluixa en gairebé tots els seus àmbits artístics i argumentals), però fantàstica per treballar ELS GRANS MITES DE L’AMOR I ELS ESTEREOTIPS DE GÈNERE!
Argument: Després d’haver aconseguit a Europa un gran èxit professional i mediàtic George Dryer, un ex-jugador de futbol vingut a menys, viatja als Estats Units amb la intenció de reconciliar-se amb la seva exdona i amb el seu fill, que viuen a Virgínia. George decideix entrenar a l’equip infantil en el qual juga el noi.
Quatre dones protagonistes:
- La primera dona divorciada del protagonista es separa perquè els seu marit jugador té molts afers extra maritals entre les seves seguidores. S’ajunta amb una segona parella per no deixar al seu fill sol i sense cap parella mascle que l’ajudi a criar-lo. L’amor vertader no importa, el que realment importa és que el seu fill tingui un pare i QUE ELLA NO ESTIGUI SOLA.
- Denise (Zetha Jones): separada i el sedueix oferint-li que li pot aconseguir un treball. Ell no vol, però finalment accedeix a tenir relacions sexuals amb ella. Mentidera, falsa i manipuladora. Intenta seduir fins al límit. Al final surt també amb una altre home PER NO ESTAR SOLA.
- Patti (Uma Thurman): amb el seu marit juguen a fer-se el salt i a veure qui li posa més banyes a l’altre. També l’intenta seduir… però ell en aquest cas, com que és la dona d’un amic, no manté relacions sexuals. El joc de qui posa més banyes i de fer posar gelós al marit per fer-se valdre PER NO ESTAR SOLA
- Barb (Judy Greer). També te relacions sexuals amb ell per augmentar la seva autoestima i agafar confiança i seguretat respecte al seu atractiu com a dona. Al final també surt amb una altra parella. Ha recuperat l’autoestima gràcies a tenir relacions sexuals amb el protagonista i ara ja té parella I NO HA D’ESTAR SOLA.
Els homes de la pel·lícula:
- El protagonista: vol però dol. Intenta ser fidel i recuperar la seva dona, però les altres dones de l’entorn l’utilitzen. Pobret, no és culpa seva.
- Carl King (Dennis Quaid): li encanta fer-li el salt a la dona però té espies per controlar que ella no ho faci. Dominació, submissió i possessió.
- La nova parella de la dona del protagonista: no compta per res. És un calçasses. Ni tan sols el seu nom és important en el repartiments d’actors.
- El llogador de la casa del ex-jugador de futbol que vol tenir tantes dones com el seu llogater. Al final es queda amb una de les cites del ex-jugador.
Els grans Mites de l’amor inherents al guió:
- MITE DE LA MITJA TARONJA: la dona necessita de l’home sinó no està completa
- MITE L’APARELLAMENT HETEROSEXUAL
- MITE DE L’EXCLUSIVITAT
- MITE DE LA GELOSIA: un indicador d’amor veritable; la violència és pèrdua de control
- MITE DE L’EQUIVALÈNCIA ENTRE AMOR I ENAMORAMENT
- MITE DE L’OMNIPOTÈNCIA: l’amor de veritat ho perdona tot, tot ho pot
- MITE DEL MATRIMONI O CONVIVÈNCIA: el primer matrimoni és el de l’amor veritable; per mantenir la família cal fer fins l’impossible
- MITE DE LA PASSIÓ ETERNA I PERDURABILITAT: totes les parelles hi ha discussions, és habitual
- UNA DONA SOLA NO ÉS RES I no es pot criar un fill sense un mascle.
Donat que gairebé surten tots els grans mites, és bo tenir-la com a material a Secundària, cicle i Batxillerats per reflexionar sobre les relacions de parella.
DINÀMICA per l’aula o el grup
Títol Original: Playing for Keeps aka /2012
Director: Gabriele Muccino
Guió: Robbie Fox
Música: Andrea Guerra
Fotografía: Peter Menzies Jr.
Actors: Gerard Butler, Jessica Biel, Catherine Zeta-Jones, Uma Thurman, Dennis Quaid, Judy Greer, Noah Lomax, James Tupper, Iqbal Theba, Aidan Potter, Marlena Lerner
Género: Romance. Comedia | Comedia romántica. Esport. Futbol
Sinopsi:
Després d’haver aconseguit a Europa un gran èxit professional i mediàtic George Dryer (Gerard Butler), un aposto ex-jugador de futbol vingut a menys, viatja als Estats Units amb la intenció de reconciliar-se amb la seva exdona (Jessica Biel) i amb el seu fill, que viuen a Virgínia. George decideix entrenar a l’equip infantil en el qual juga el noi.
- Visionar la pel·lícula
- Fer una radiografia dels personatges protagonistes:
- Valorar les necessitats que manifesten cada protagonista per mantenir relacions i tenir parella.
- Quines professions tenen els protagonistes masculins i femenins de la pel.lícula? Surten totes explícites a la pel·lícula?
- Quina relació tenen amb els seus fills i filles?
- Quina relació domina i guia als protagonistes: la de pares i mares, o la de homes i dones?
- Diferenciar en quin moment es tenen relacions només per atracció eròtica i en quins no.
- Fotocopiar els diferents mites i retallar-los. Repartir-los per grups i buscar en quines escenes es manifesta el MITE. Discussió de si és un MITE o és la realitat social generalitzada que vivim.
- Ampliar el tema de la diferència entre enamorament (EMOCIÓ) – amor (SENTIMENT). Es pot demanar una recerca per internet.
- Treballar el concepte de parella amb els paràmetre del triangle de Sternberg
https://es.wikipedia.org/wiki/Teor%C3%ADa_triangular_del_amor
- Es pot relacionar també amb els conceptes grecs: Eros, storgé, philia y ágape
- Més referències:
- RISO, Walter. Ama y no sufras / Estima i no pateixis. Edicions 62. 2005
- Gaja, Raimon. La parella: viure i conviure . Editorial Pòrtic.2002