Dia més, dia menys, molts dels nostres fills han començat avui la rutina de l’escola, l’IES , les llars, les escoletes lliures,…
Un gran dia per a moltes famílies per diferents motius: les famílies que sospiren perquè per fi tot torna a la normalitat, les que s’enyoren de no haver de tenir obligacions d’horaris, les que patiran pensant si el seu fill està o no està bé a l’escola, els que creuen que estudiar és la seva feina i ja era hora!
De cop, les famílies retornem al sistema una part de la responsabilitat de tenir cura i educar els fills.
Tanmateix, serà útil tenir al cap algunes idees que ens poden ajudar per afrontar aquest nou curs escolar:
Per aprendre tenim tres variables imprescindibles que cal considerar:
Poder – CAPACITAT – Puc fer-ho, estic dotat.
Voler – MOTIVACIÓ- Vull aprendre
Saber – TÈCNIQUES– Tenim hàbits, rutines,…
PER LES FAMÍLIES:
· La motivació depèn en una part de l’escola, però s’ha cultivat des de petits amb el desig d’aprendre i cal continuar cultivant-la des de casa amb el desigs de créixer i saber. Anar a un museu, parlar de la natura, descobrir com creix una llavor de manera màgica, mirar un reportatge d’animals, desvetllar la curiositat pel que passa, cuidar la lectura des de petits amb un bon conte, veure’ns llegir, anar la teatre, que els pares i mares ens mostrem amb ganes de seguir aprenent, tenir projectes, tenir converses nutritives…. tot això és MOTIVAR PER APRENDRE.
· Hi ha motivació EXTRÍNSECA(si estudies obtindràs un premi!), TRASCENDENT (per fer content el pare o la mare! ) i hi ha motivació INTRÍNSECA (m’agrada aprendre, vull aprendre ). Per això és molt important veure, quin missatge donem els pares respecte als estudis? és un problema, una nosa familiar?, expressions negatives?, només aprenem quan estudiem a l’escola?, només ens interessen les notes? tenim una persona o un estudiant?
· Fomentar la responsabilitat, la voluntat , la perseverança I A SUPERAR LES CONTARIETATS….no és per treure bones notes, és per aprendre a estar al JOC DE LA VIDA, i respondre a les obligacions escolar és una manera de practicar!
· Motiveu-lo a prendre decisions, a experimentar, a assumir riscs , responsabilitzar-se dels seus actes.
· No eduqueu en el premi i el càstig (és el millor camí cap a la desmotivació!), sinó en les conseqüències.
· Tingueu un oci familiar creatiu, sigueu originals en les sortides, els llibres, els gustos.
· Recordeu que el vostre fill és més que un estudiant!
PELS MESTRES I DOCENTS:
· De nosaltres depèn molt ensenyar les TÈCNIQUES… si us plau, que sigui didàctiques, engrescadores, fonamentades, actualitzades, adaptades al moment vital que estem vivint,… és a dir TÈCNIQUES que desenvolupin competències més enllà d’aprovar un curs.
· Recordem que les famílies fan les que coses el millor que saben i el millor que poden. Intentem jutjar menys i estimar més les famílies…. sobretot perquè nosaltres no hem caminat amb les seves sabates i no podem assegurar que en el seu lloc ho faríem millor.
· Tots els fills, encara que no ho sembli o no ho diguin o fins hi tot , diguin el contrari, estan lligats per un fil invisible d’amor amb les seves famílies. Si no les respectem i no les valorem… difícilment podem comptar amb la col•laboració dels nostres alumnes.
PER TOTS PLEGATS… som una tribu!
· Cada dia la capacitat (neurobiologia) i les teories que l’expliquen evolucionen… estiguem atents als talents dels nostres fills i alumnes i promocionem-los! No els limitem amb cap teoria ni cap etiqueta…. tot està per fer i tot és possible!
· …. I DARRER PUNT IMPORTANT… TINGUEM ESPERANÇA i confiança en el futur i en les seves capacitats i decisions. Recordem que ells són els nostres futurs governants!
M. Helena Tolosa
Si voleu saber més us recomano:
http://blocs.xtec.cat/ambelspeusaterra/2011/09/04/respecte-mutu-cal/
Bach, E i Martí, C (2013) Por amor a mi família Plataforma Editorial